Black Friday

Storm tijdens Black Friday

Black Friday is een shoppingfenomeen dat vooral in de Verenigde Staten gigantisch populair is. Het vindt plaats op de dag na Thanksgiving, wanneer bijna iedereen vrijaf heeft en dus de hele familie op koopjesjacht kan gaan. Dit gaat telkens door op de vierde vrijdag van november, wat dit jaar dus vrijdag 23 november 2018 is. Er worden gigantische kortingen gegeven, soms tot wel 80%. Veel winkels zijn ook heel vroeg open; in de VS openen de deuren soms al om drie uur ’s ochtends. In België heeft Black Friday nog niet zo’n heel erg grote naam, maar het komt wel al heel erg vlug op. Toch blijft het een voornamelijk Amerikaans fenomeen, waarbij soms zelfs met geweld op koopjes wordt gejaagd. Soms wordt dit jagen bijna letterlijk. Er zijn al incidenten geweest in het verleden waarbij er in de VS pistolen werden getrokken, om toch maar een voordeel te krijgen en voor te kunnen steken in de rij om zo dat ene koopje te halen. Gelukkig komt dit in België niet voor, te meer omdat de meeste Black Friday deals online te vinden zijn!

Wat is Black Friday?

De term ‘Black Friday’ werd voor het eerst gebruikt in 1951, toen veel mensen vrijaf namen om zo een weekend van vier dagen te hebben. Het gebruik van de term in deze context is eigenlijk niet meer van toepassing, omdat de Amerikanen nu sowieso vrijaf hebben na Thanksgiving. In de huidige context werd de term voor het eerst gebruikt door de politie van de stad Philadelphia. Ze beschreven de straten en winkels als ‘het ziet er zwart van het volk’, omdat het er zo druk was. In 1961 probeerde men er ‘Big Friday‘ van te maken, omdat dat PR gezien beter overkwam, maar dit is nooit aangeslagen. De term werd nooit veel gebruikt, tot het in 1973 in de kranten verscheen en zo de bevolking de term overnam. De naam sloeg al heel snel aan, en een traditie werd geboren.

Populaire Winkels - Kortingen tot -75%

Spartoo ZEB MegaGadgets

Nog een mogelijke verklaring is dat deze periode de enige periode is waarin winkels winst maakten. In de VS is het namelijk traditie om in de boekhouding verlies met rode inkt neer te schrijven en winst met zwarte inkt. In hoeverre deze verklaring klopt, is niet duidelijk. Met het opkomen van het internet en de toenemende populariteit van de online verkoop begon Black Friday zich ook steeds meer online af te spelen. Hieruit ontstond ook Cyber Monday, de maandag die volgt op Black Friday, waarbij er heel wat koopjes zijn die je enkel online vindt. Deze twee verkoopsevenementen worden steeds vaker in één lange koopjesperiode verenigd, hetgeen men dan online en heus Cyber Weekend noemt.

Eindejaarsgeschenken online shoppen bij kerstboom

Black Friday in België

Zoals al eerder vermeld, is Black Friday nog niet echt een heel erg bekend fenomeen. Wij kennen het vooral van de gekkigheid die we zien in de Amerikaanse winkels als we naar het nieuws kijken. Dit wil echter nog niet zeggen dat er geen enkele winkel Black Friday koopjes aanbiedt aan Belgische klanten. Op dit moment zijn het vooral de grote internationale winkelketens en online winkels die Black Friday koopjes aanbieden op de meeste van hun producten in de online catalogus, zoals Bol.com, Amazon en Media Markt. Enkele Belgische bedrijven hebben hier echter ook al op ingepikt. Zo biedt ColliShop, de online winkel van supermarktketen Colruyt, ook Black Friday koopjes aan in de catalogus. We verwachten dat Black Friday alleen maar populairder zal worden. Ook al is de koopjesperiode nog niet zo bekend als bijvoorbeeld de befaamde solden, toch zijn er al een paar winkels die Black Friday koopjes aanbieden, om zo extra klanten te krijgen en de concurrentie een stapje voor te zijn.

Exclusieve Black Friday & Cyber Monday Deals

Ontvang exclusief Black Friday en Cyber Monday deals voor extra korting door je gratis in te schrijven.

Black Friday koopjes

Zoals we eerder al zeiden, voorlopig kan je best terecht bij de grote, internationale webwinkels om Black Friday koopjes te scoren. Heel veel bekende merken doen er aan mee, vooral dan Amerikaanse merken. Zo biedt Apple zijn producten aan een heel erg lage prijs, dankzij een stevige Black Friday korting. Amazon biedt ook grote kortingen aan, tot 80 %. Bij Media Markt zal je ook sterke kortingen kunnen verwachten op tal van elektronica, dus het is zeker aangeraden om een oogje te houden op de online versie van de winkel. Krëfel en ook schoenenwinkel Sarenza pakken traditioneel ook uit met hele mooie en aantrekkelijke kortingen.

Je krijgt echter niet enkel op elektronica korting. Ook nog winkels als Bart Smit en Carrefour bieden grote kortingen aan, zodat je daar ook goedkoop je slag kan slaan. Bij Amazon in Amerika, Duitsland en Frankrijk wordt op parfum, kinderwagens, en nog op veel andere producten een grote korting wordt aangeboden.

Exclusieve Kortingscodes en Promoties

Ontvang exclusieve kortingen en promoties van de beste online shops van België.