“Hoe weet ik of ik deze webshop kan betrouwen?”

Winkeltips

0 Reacties

Man veilig aan het online shoppen

Je wilt graag een product bestellen, maar omdat je de webshop niet kent wil je eerst controleren of deze wel betrouwbaar is. Hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren om na te gaan of een website betrouwbaar is. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal keurmerken voor online shops die je een goede winkelervaring garanderen, kan je commentaren van andere shoppers nagaan op social media en elders op het web, en zijn er ook een aantal punten die je al gauw vertellen of je met een kwalitatieve webshop te maken hebt.

Webshopkeurmerken

Wanneer een webshop is voorzien van een keurmerk zoals bijvoorbeeld dat van BeCommerce, SafeShops of Unizo’s E-Commerce label betekent dit dat deze shop zich aan een aantal wetten en regels moet houden. Zo weet je dus dat deze shop in orde is met de voorschriften van deze officiële organisaties, en dat je er vanop aan kan dat je met een goede shop te maken hebt. Bij Nederlandse webshops is het Thuiswinkel Waarborg label een goede indicatie dat een shop te vertrouwen is, gezien dit het toonaangevende kwaliteitskeurmerk is bij onze noorderburen.

Kwaliteitskeurmerken online shops

Sociale media

Voor je een product bestelt op een website is het ook handig om de social media pagina’s van deze shop te checken. Een goedlopende en betrouwbare webshop heeft over het algemeen veel likes op Facebook en onderhoudt deze pagina ook goed door regelmatig een post te plaatsen. Shops die klantentevredenheid hoog in het vaandel dragen laten vaak klanten toe om een recensie met bijhorende rating voor hun shop toe te voegen aan hun Facebook-pagina. De reviews van klanten en de reacties van de shop die hierop volgen zijn een goede indicator van hoe goed het bedrijf met haar klanten omgaat.

Consumentenwebsites

Twijfel je nog of je de webshop kunt vertrouwen? Het is altijd aan te raden reviews over de shop op te zoeken via bijvoorbeeld Google. Wanneer de webshop niet betrouwbaar is zal je al snel terecht komen op pagina’s met slechte reviews en consumentenpagina’s met klachten, bijvoorbeeld over slechte levering en kapotte producten. Trustpilot, het forum van Test-Aankoop en opiniestukken op andere toonaangevende blogs sites zijn hierbij enkele goede bronnen om andere shoppers hun ervaringen met een shop na te gaan.

Webshop feedback met duim omhoog of duim omlaag

Checklist

Om te controleren of een webshop betrouwbaar is, kan het ook helpen om volgende punten na te gaan:

  • De shop heeft naast een (eventueel) mobiel nummer ook een vast telefoonnummer.
  • Op de website worden de algemene voorwaarden vermeld.
  • De shop heeft https:// in haar adres staan, wat erop wijst dat de website een SSL-beveiligingssleutel gebruikt ter bescherming van jouw privégegevens.
  • De webshop is gemakkelijk bereikbaar via de site, zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig contact opnemen via een contactformulier en wordt er een fysiek adres vermeld. Heb je er niet veel vertrouwen in dat het aangegeven adres echt is? Zoek het dan even vlug op via Google Streetview om na te gaan of het wel echt bestaat.
  • De webshop geeft aan dat het minimale herroepingsrecht van 7 werkdagen van kracht is of een aansluitende periode van meer dagen omvat.
  • De shop geeft voorafgaand aan de aankoop van je product(en) aan hoe de betaling in zijn werk zal gaan.
  • De shop staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Reageer

 

 

Exclusieve Kortingscodes en Promoties

Ontvang exclusieve kortingen en promoties van de beste online shops van België.